Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZoomText 2019

4. 7. 2019

Vzhledem k tomu, že jsem měl nárok si po pěti letech požádat o příspěvek na nový PC na ÚP až v červenci, což jsem už udělal a jsem v očekávání, které se naplní tak počítám před Ježíškem (člověk musí myslet na Ježíška už v létě :) ), dohodl jsem se s firmou Spektra na dočasném zapůjčení licenci ZoomTextu 2019 do doby, než zaplatím svou vlastní a pak na mě přejde. Stejně bych ji musel zaplatit a takhle ji alespoň využiju. Děkuji za tento přístup. Licence byla po zaplacení určité zálohy dodána během asi dvou dnů!

Už jsem tu měl zkušebně nainstalovanou verzi ZoomText 2019 Fusion, tedy ZoomText a JAWS 19. Podařilo se vložit licenční kód do ZoomTextu, přitom JAWS 2019 zůstal v demu. nebyl problém ani přehodit rozhraní ZoomTextu z angličtiny na češtinu. Pouze v poslední době - nevím, zda to souvisí, ale po poslední aktulizaci Windows - se mi po startu ZoomTextu objevuje v notifikaci hláška o tom, že není aktivován JAWS Table Content Console - jde asi o výukové prostředí hybridní aplikace (audio+screen reader) uvnitř JAWSu, ale bohužel se mi zatím nepodařilo objevování této hlášky zrušit - ptal jsem se v e-konferenci JAWS-l - zatím bez odezvy, ve Spektře - Martin nemá s tímto zkušenost. No nevadí to, neb to za chvíli zmizí, ale rád bych přišel věci na kloub, našel ono nastavení. Hrabal jsem se i ve Správci aplikací Po spuštění, ale nic nenašel.

ZoomText 2019 oproti předchozí verzi na mém počítači funguje bez chyby v případě, že vyvolám nabídku Start, začnu hledat aplikaci (dokument ...), objeví se - a mohu kliknout!!! To u předchozí verze bohužel často nešlo, protože došlo ke ztrátě focusu - kurzoru. 

Pokud se Vám ZoomText zdá nestabilní v Chromu, bude asi chyba nejspíše v Chromu - nestačí převálcovat novou instalací, ale Chrome řádně odinstalovat, nejlépe dát odebrat i historii procházených stránek, vyčistit disk (používám Avast CleanUp), restartovat PC a znovu Chrome nainstalovat. Zajímavé je, že starší verze ZoomTextu 2018 fungovala s nahlodaným Chrome dobře, což bylo matoucí a měl jsem pocit, že příčinou je spíš ZoomText. (což jsem zde původně měl takto napsáno a za což se omlouvám)

Při čtení pomocí AppReaderu ve Wordu 2013 se někdy v pomlce mezi větami, kdy asi načítá další část textu, také kousne - pak to znamená restart počítače - Správce aplikací Ctrl+Alt+Delete to nevyřeší, je zamrznutý obraz obrazovky. Doporučuji při potřebě plynulého čtení v textovém režimu, tedy v prostředí, kterému se říkávalo DocReader levý Alt+CapsLock+T. Trochu hůř se však v tomto okně pohybujete třeba o kus zpět v textu.

Po nainstalování poslední aktualizace Windows 1903 je možné si nastavit pěkný barevný a velký kurzor přímo ve Windows. Pokud jste s ním spokojeni a nechcete využívat zoomtextový ukazatel, je možné nechat nastavení ukazatele myši na Normální a tento kurzor z Windows se vám bude ukazovat, nikoli však takové efekty jako stopa za myší.

„Z kuloárů": aktualizace Windows - problém, někdy to po nich funguje zvláštnímn způsobem a pak prý třeba stačí aktualizuaci odinstalovat a znovu nainstalovat. :) To se mě naštěstí nestalo - je dobré neinstalovat aktualizace hned a zkusit se zeptat ostatních uživatelů, kteří měli tu odvahu si aktualizace nainstalovat, zda dělají dobrotu.

 

2. srpna 2019:

1. problém: ZoomText se nechce někdy spustit. Spouštění selže, až v určitém kroku. Vypnul jsem všechny možnosti hibernace systému (poměrně složitě se k nim jde - Možnosti napájení - vpravo Další možnosti ....
2. problém: Při zobrazení V opačném jasu jsou někdy popisky ikon na Ploše rozmazané. (většinou, když se ZoomText spustí později a už běží některé programy).

3. problém: Hlášení o problémech se mi nepodařilo odeslat do VFO Freedom Scientific. Po té, co vypíši formulář, tak se ZoomText pokouší zabalit a odeslat soubory z Plochy, ale v průběhu této akce se ukáže na liště tlačítko okna Error, které vás informuje, že se nepodařilo hlášení odeslat!!!

4. problém: Musel jsem použít příkaz mageng=comp, porotže ZoomText shodil Windows do obrazovky smrti při pokusu o přehrávání videa v celoobrazovkovém režimu.

Řešení problému stejné jako u verze ZoomTextu 11 - ještě neotestováno, ale příkaz prošel.

Řešení zde zopakuji:

1. Uživatelské rozhraní ZoomTextu
2. Z nabídky ZoomTextu vyberte Technickou podpora a šipkou doprava Příkaz k vyřešení problému ...
3. Do editačního políčka zadejte příkaz: mageng=comp a potvrďte tlačítkem Opravit
4. Restartujte ZoomText.

Pokud byste chtěli z nějakého důvodu tento příkaz vrátit, proveďte následující: dio stejného políčka zadejte příkaz mageng=dx a opět zrestartujte ZoomText

Pokud jste chtěli vrátit tento příkaz z nějakého důvodu ručně, budete muset jít do následujícího umístění: C:\Program Files (x86 li 64 bit OS) \ZoomText (verze ZoomText příkladu: 10.1 nebo 11) \

V programu Poznámkový blok otevřete tento soubor: dwmdll.ini

Odstranit oddíl [konfigurace] včetně toho, co obsahuje, a potom uložte soubor.

To by bylo nejlepší udělat s vypnutým ZoomTextem, pokud to zvládnete, někodo Vám pomůže a nebo použijete zvětšení z Windows.

Dnes 6. srpna 2019 se stáhla a nainstalovala aktualizace ZoomTextu 2019 2019.1907.79 ILM

Zatím k ní informace, co přináší, chybí.

https://www.zoomtext.com/help/releasenotes/