Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zoomtech 11.5 a moje problémy

24. 9. 2017

ZoomText 11.5 nefunguje ve Windows 10

Minulý týden (18. 9. 2017) mně ZoomText 11.5 na Windows 10 totálně zhavaroval - sice se tvářil, že by měl zvětšiovat a plnit další funkce - klikal jsem a nic se nedělo. Zkusil jsem ho přeinstalovat, převálcovat ho novou instalací, ale nepomohlo to. Takže jsem odaktivoval - vrátil značku a odinstaloval. Pak nainstaloval o jednu verzi níže 11.4 a ta normálně funguje!!! Nevím, nic mimořádného jsem na PC nedělal, neinstaloval jsem žádné aplikace ... nepřišly z 17. na 18. 9. nějaké aktualizace Windows, které to zapřičiňují? nebo možná - někdy jsem proti doporučení spouštěl ZoomText, když už byl spuštěn Chrome. ZoomText před tím varuje, že nemusí být pro Chrome zajištěna podpora, ale nic víc to nikdy neudělalo.

V ZoomTextu 11.4 funguje rozšíření chytrých barev obrázků do Chromu a další opravené chyby, takže mi nic neschází - jen se ZoomText domáhá aktualizace. Túdle - až budu mít jistotu (snad s novou verzí), že bude fungovat.

Ve Windows 7 (v práci) jsem naštěstí žádný problém nezaznamenal.

 

Přestala fungovat klávesová zkratka Ctrl+E - zarovnání doprostřred v textových editorech (platí pro ZX 11.5 pod Win7, 11.4 i 11.5 pod Win10)

Další věc, která se projevila na obou počítačích se ZoomTextem 11.5 (a teď jsem kontroloval, že i na 11.4), je, že přestala všude fungovat klávesová zkratka Ctrl+E - zarovnání doprostřed v textových editorech (Word, Wordpad ...). Copak ve Wordu (2013 i 2016) jsem si poradil snadno - prředefinoval jsem tuto klávesovou zkratku na Ctrl+Shift+E, ale proč se to tak děje. Opět jsem se snažil zjistit, zda jsem v tom sám nebo zda je to obecný jev - opět se mi to nepodařilo. Mám pocit, že většina uživatelů ZoomTextu zůstala na verzi 10.0 nebo 10.1 a nezaplatila si 11.x  a noví uživatelé možná v konferencích nejsou, neumí s nmimi, nezajímají je.

 

ZoomText 11.5 a ABBYY FineReader 14

Poslední chybička je v tom, že ...

Zkouším ve Windows 7 ABBYY FineReader 14. V textovém poli ZoomText bohužel nezvýrazňuje kurzor (modré klínky apod.), což je samozřejmě obtížnější rychle najít kurzor, když např. kontrolujete text a přeskakujete z textu na foto okno.