Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nové LCD EIZO - dobrá volba pro oči i držení těla u PC

3. 3. 2009

Zdroj Technet

Současný životní styl a neustálý rozvoj IT technologií vede k tomu, že lidé tráví stále více času před obrazovkou monitoru. Svou práci si bez PC nedovedeme představit a ve volném čase opět zapínáme obrazovku: komunikujeme s více či méně virtuálními přáteli na sociálních sítích jako je např. Facebook, na ISQ nebo Skype, sledujeme on-line zprávy, upravujeme fotografie, objednáváme zboží přes e-shopy, diskutujeme, blogujeme nebo si pouštíme filmy.

Stále více lidí trpí díky tomuto životnímu stylu únavou očí a dalšími zdravotními problémy. Řešením je změna životního stylu, ale opustit zažité zvyky je obtížné a vlastně se nám do toho ani nechce. Částečným řešením může být investice do kvalitního monitoru. Japonská společnost EIZO NANAO Corp. vyrábí monitory pro profesionální pracoviště i oblast domácí zábavy. Vývojem kvalitních monitorů se zabývá více než 40 let a na šetrnost svých produktů ke zdraví uživatelů klade nemalý důraz.

 

EIZO provedlo výzkum zabývající se vztahem mezi únavou související s prácí na počítači, nastavením monitoru a podmínkami pracovního prostředí. Průzkum proběhl pod vedením očního lékaře Dr. Isao Otakaje a za asistence Katsue Takabayashi instruktorky vzdělávání pro bezpečnost a ochranu zdraví VDT (Visual Display Terminals). Z výsledků výzkumu vyplývá, že kombinace odpovídajícího jasu monitoru, správného držení těla a dodržování pravidelných přestávek se podílí na zvýšení efektivity práce. Celý výzkum naleznete zde.

Monitory z nové série EIZO EcoView přináší technologie, které výrazně snižují únavu zraku uživatelů i při dlouhodobé práci. EIZO vybavilo své monitory vnějším mikrosenzorem Auto EcoView pro snímání jasu okolního světla, což panelu umožňuje plně automaticky přizpůsobovat a optimalizovat jas podle aktuálních okolních světelných podmínek aby nedocházelo k nadměrné zrakové únavě uživatele v důsledku “přesvícení” nebo naopak “podsvícení” monitoru. Funkci automatické optimalizace jasu monitoru lze podle potřeby zapnout /vypnout.

Novinkou je funkce EyeCare Utility, která uživatele automaticky upozorňuje na potřebu tzv. "zrakové pauzy". Doporučují se 10 minutové přestávky po každé hodině strávené na počítači. Funkce EyeCare Utility spočívá s jednoduchém vzkazu, který uživatele vyzve ke krátké přestávce zprávou v příslušném okně pomocí programu ScreenManager Pro.

Monitory s označením EcoView jsou šetrné nejen k lidskému zdraví, ale i k životnímu prostředí. EcoView Index ukazuje okamžitou spotřebu monitoru formou "zelené stupnice". Spotřeba v provozním režimu je snížena na polovinu oproti současným hodnotám běžných LCD panelů a zároveň je prodloužena životnost monitoru. EIZO nabízí standardně prodlouženou záruku 5 let na všechny své modely.

Monitory EIZO jsou vybaveny nejmodernějšími stojany EasyUp, jejichž výškové nastavení, sklopení, natočení či rotace na výšku je velmi snadné. Tyto stojany umožňuji pohodlné a flexibilní přizpůsobení polohy panelu podle individuálních požadavků a potřeb každého uživatele.

 

Schopnost monitorů EIZO plně automaticky přizpůsobovat jas aktuálním okolním světelným podmínkám, možnost flexibilního přizpůsobení polohy panelu individuálním potřebám každého uživatele díky nejmodernějším stojanům a funkce upozorňování na “zrakovou pauzu” pomohou uživatelům ke zvýšení efektivity práce, přispějí k většímu pohodlí a snížení jejich únavy.

Společnost EIZO do svých monitorů aplikuje funkce, které mohou výrazně redukovat bolest a únavu očí. Stejně tak přispějí ke snížení této únavy další faktory, jakými jsou například správné držení těla, umístění monitoru a pravidelné dodržování přestávek.

Produkty
http://www.eizo.cz/monitory.html
Průvodce pro výběr monitorů http://www.eizo.cz/eizo-service/eizo-pruvodce-pro-vyber-monitoru.html
Reference http://www.eizo.cz/reference.html
Značková prodejna EIZO http://www.eizo-shop.cz/