Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výběr a zrušení výběru ikony na Ploše, vyhledání ikony na Ploše

20. 4. 2007

Screen reader říká, že je na Ploše, ale není vybrán žádný zástupce ...:-( (smajlík mračení)

Při zvláště prvním přechodu na Plochu nemusí být vybrána žádná ikona – screen reader řekne například: „Plocha aktivována – nic nevybráno“. Abychom například mohli vstoupit do Tohoto počítače, o kterém screen reader tvrdí, že je nevybrán, musíme tuto ikonu vybrat, zabarvit neboli označit.

Vybrat ikonu můžete buď mezerníkem nebo šipku do určitého směru a návratem do protisměru, například šipkou dolů a hned zase nahoru.

Ikona, kterou vybereme, změní barvu, ztmavne, a popisek pod obrázkem se stane inverzním, to znamená, že text bude bílý (nebo světlý, podle nastavení barev) na tmavém podkladě, kterým bude vysvícena i ikona.

Scren reader čte její popisek a tooltip – nápovědný proužek, případně její pořadí a celkový počet ikon na Ploše.

Zrušit výběr 

Například pro potřebu vyvolat kontextové menu Vlastnosti Plochy a jít tak do nastavení Plochy a zobrazení na obrazovce, se provede kombinací Ctrl+mezerník.

Nepleťte si kontextové menu PlochyObrazek – vyvolá se jen, když není vybrána žádná ikona na Ploše, a kontextové menu k uričté vybrané ikoně neboli zástupci programu na Ploše (toto menu je bohatší) – pokud se objeví toto menu, Obrazek

je potřeba z něho odejít, zrušit výběr této ikony (Ctrl+mezerník) a pak teprve znovu vyvolat kontextové menu.

Pohyb po ikonách na Ploše

  • kurzorovými šipkami;
  • tipováním - zapsáním prvního znaku popisku ikony;
  • zapsáním více znaků zapsaných rychle za sebou