Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mnoho ikon na Ploše a jak odstranit nepoužívané ikony na Ploše

20. 4. 2007

Počet ikon na Ploše

Je víceméně neomezený, především by však měla být Plocha přehledná. Příliš zástupců, kteří mají duplicitu například v panelu Snadného spuštění nebo v oznamovací liště u hodin (lišta SysTray) je někdy zbytečné.

Čím hrubší rozlišení obrazovky (u zrakově postižených na klasických CRT monitorech 800x600), tím se na Plochu vejde daleko méně ikon než na obrazovku s jemnějším rozlišením, zejména doporučovaným u moderních LCD a plazmových displejů.

Pokud se už ikony na Ploše nezobrazí, neznamená to, že je Plocha neobsahuje, jsou jen mimo obrazovku. O těchto ikonách nemusíme už dávno vědět, takže mohou nastat problémy s jejich nalezením a dokonce i čtením screen readery, protože většinou čtou jen to, co je opravdu vidět na obrazovce. Proto je někdy výhodné Plochu vyčistit od nadbytečných ikon a zástupců.

Jak a kam uklidit ("odstranit") Nepoužívané ikony na Ploše

Čas od času Vás k vyčištění Plochy dokonce WindowsXP samy vyzývají (bublinka v pravém dolním rohu obrazovky) – pokud kliknete na ikonu, od které je zobrazena bublina, zástupci dlouho nepoužívaných programů se přesunou do složky Nepoužívané ikony na Ploše, která se zobrazí na Vaší Ploše.

Pokud si chcete takto záměrně Plochu vyčistit, zvolte Spustit průvodce vyčištěním Plochy v kontextovém menu Plochy, které najdete napravo v podmenu, rozbaleného z položky Seřadit ikony.

ObrazekTlačítko pro vyčištění Plochy najdete i v dialogovém okně Položky na ploše, do kterého se dostanete z dialogového okna Zobrazení – vlastnosti (z kontextového menu Plochy – Vlastnosti).

Vymazání položek Plochy

Pokud omylem vymažete (klávesou Delete nebo Shift+Delete) některého zástupce na Ploše, nevymažete tím zároveň program, který tento zástupce spouštěl. Budete mít pouze problém, jak program spustit. Pokud jste vymazali zástupce, v jehož vlastnostech jste měli nastavenu rychlou kombinaci klávesových zkratek pro spuštění programu, nebude Vám samozřejmě fungovat ani spuštění přes tuto klávesovou zkratku. Pokud tato klávesová zkratka funguje, je uložena ve vlastnostech zástupce v Nabídce Start. Program můžete dočasně spouštět i přes Nabídku Start - Programy ...

Pokud jste vymazali zástupce pouze klávesou Delete, můžete obnovit zástupce z Koše. Pokud jste vymazali zástupce klávesovou zkratkou Shift+Delete, nebude ani v Koši. Pak máte několik možností: