Jdi na obsah Jdi na menu
 


CapsUnslock

2. 7. 2008

Hlavní charakteristika programu CapsUnLock 1.4

Je to velmi šikovný program, ale pozor - čtěte pozorně, klávesy, které má za úkol tento program blokovat jsou používány některými asistenčními programy jako klíčové, neboli přepínače a blokací těchto kláves o tyto funkce přicházejí. Přesto je tento program při různých screen readerech využitelný.

Program CapsUnLock odstraňuje zamykací mechanismus klávesy CapsLock a tak předchází nahodilému stisknutí této klávesy.

Oficiální stránky programu jsou http://www.brainsystems.com/capsunlock/, kde najdete jak verzi v angličtině, tak i ve francouzštině.

Instalace je standardní po odentrování instalačního souboru CapsUnlock 1.4.exe - určíte jen složku, kam se má nainstalovat. Program nabízí složku C:\Program Files\CapsUnLock 1.4, případně si předem připravte jinou složku. Program nic nezapisuje do registrů ani do složky Windows či jinam do systému, takže je bezpečný a lehce odinstalovatelný.

Běží rezidentně po spuštění počítače (nelze nastavit jinak) a ikonu má v oznamovací oblasti, tzv. liště SysTray u hodin.

CapsUnLock může být vypnut přes menu vyvolané právě odsud stiskem (simulací) pravého tlačítka myši a položkou kontextového menu Exit.

V tomto menu si uživatel může také vybrat nastavení, která mu bude vyhovovat - zamknout nebo povolit stisknutí CapsLocku (Disable CapsLock) - časté mylné stisknutí Insertu (Disable Insert) - a umopžnit potlačení stisku Shiftu (Enable Override Shift), zatímco držíte CapsLock.

Zabraňuje tedy tomu, že se po stisku klávesy CapsLock začnou psát velká písmena a při dalším stisku Shiftu, že se napíše znak malý - tedy zcela obráceně, než je zvykem. Občas se to některých zrakově postiženým stává zřejmě nejen při psaní příspěvků do konferencí a pak jiní zrakově postižení čtou tento i na pohled nepěkně vyhlížející text (některým slabozrakým to může pravda může vyhovovat) a jejich synthetický hlas koktá. Je to jeden z důvodů, proč bych Vám doporučil tuto utillitku si nainstalovat. Pozor - zatím nemám vyzkoušeno se Supernovou a dalšími programy od firma Dolphin, které mají klávesu CapsLock jako klíčovou - tedy přepínač pro kombinaci dalších kláves. Oproti JAWSu však při stisku CapsLocku dolphiní aplikace tuto klávesu neblokují a standardně používají - začnou se psát velká písmenka. Musím otestovat, zda CapsUnLock nebrání v použití funkce klíčové klávesy. Nicméně i v tom případě je užitečné použít utillitku CapsUnLock na zabránění nechtěnému zapnutí klávesy Insert.

Klávesa Inasrt přepíná mezi vkládacím a přepisovacím režimem. Pokud se přehmátneme a stiskneme omylem místo klávesy Delete, která je pod klávesou Insert, právě klávesu Insert, dojde k tomu, že v okamžiku, kdy budeme chtít vpisovat znaky, tyto znaky nebudou vkládány, ale přepisovány - budou mazány a nahrazovány znaky, které budeme psát. A tomu právě tato šikovná utilitka zabraňuje.

Je pravdou, že některé screen readery jako například JAWS zabraňuje nechtěnému stisku Insertu už tím, že tuto klávesu považuje za svou klíčovou - označovanou v přehledu klávesových zkratek jako JAWSKey - slouží tedy jako přepínač v kombinaci s dalšími klávesami a vlastní funkci Insertu propouští až při dalším stisku klávesy Insert - tedy dvojitém stisku Insert. Přesto si myslím, že je užitečné mít nainstalovanou.

Praktické využití: Pokud používáte internetové bankovnictví

, tak se Vám může stát, že si nechtíc zapnute CapsLock a když díky tomu zadáte špatně heslo, tak se Vám zablokuje účet. S tímto prográmkem se Vám to už stát nemůže.