Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak na podcast a RSS

20. 6. 2009

Co to je podcast a RSS

Zjednoduším to - pokud někoho zajímá více, najdete na internetu řadu erudovanějších vysvětlení.

RSS jsou kanály zpráv, kterými lze stahovat většinou novinky z různých serverů, pokud tyto kanály daný server poskytuje.

Podcasty jsou vlastně také zprávy určitého kanálu, ale takové, které v sobě kromě textové zprávy obsahují i audio soubor - buď v nějaké příloze nebo formou odkazu, přes který si můžete audio záznam pořadu stahnout. Více se o podcastech můžete dovědět například na stránce Českého rozhlasu.

Ke stahování RSS kanálů můžete využívat různé specializované programy (například Snarfer, opět hodně v naší situaci záleží na tom, zda je program přístupný) nebo webové služby, například na Googlu. Podobně to je i s podcasty, ale ne všechny čtečky RSS podporují i stahování rozšířené možnosti podcastů - audio souborů.

Nejdříve se budeme věnovat podcastům. Můžeme je stahovat buď pomocí čtečky RSS kanálů, zabudované přímo v prohlížeči webových stránek - v případě Internet Exploreru od verze 7 (momentálně nedoporučuji vyšší verzi IE, tedy 8 - zatuhávání myši, což ale pro nevidomé nehraje roli, pokud tím nezamrzne celý PC), nebo využít RSS čtečky v Googlu, která se jmenuje Reader (doporučil bych vzhledem k složitosti spíše pro slaborzaké a běžné uživatele) nebo některých pluginů například v programu WinAmp (multimediálním přehrávači) nebo pomocí programu FeedReaderu, který najdete i v češtině. Doporučovaná aplikace ZiePod Českým rozhlasem není kvůli grafickému zpracování svého uživatelského rozhraní příliš vhodná pro zrakově postižené.

Seznam podcastů Českého rozhlasu najdete na URL adrese: http://www.rozhlas.cz/podcast/portal/ .

Jsou tu rozděleny do několika skupin:




  •  Zahraniční vysílání

  •  Pořady ČRo

    Pokud máte zájem o podcast konkrétního pořadu, zkuste si vybrat z  přednastaveného seznamu. Pro nastavení konkrétního pořadu však musíte najít až sekci
    Konkrétní pořady (oranžový proužek)
    a kousek pod ním je rozbalovací seznam (formulářový prvek), v němž najdete sezna všech dostupných pořadů v archivu, respektive s možností stahování podcastů (což jsou snad však všechny, které se do archivu ukládají).
  • Pro nastavení konkrétního kanálu je potřeba najít odkaz na jeho adresu, tu otevřít a vložit ji do čtečky.
  • Po otevření stránky se Vám objeví v adresním řádku například tato URL http://www2.rozhlas.cz/podcast/radiozurnal.rss (pro vložení odkazu na stahování podcastů stanice ČRo 1 Radiožurnálu). Formát adresy může být však jiný - například přípona.
  • V případě Internet Exploreru 7 se nám objeví v místě obsahu stránky nikoli kód této stránky (může se tak stát v starší verzi Internet Exploreru nebo u jiných kanálů), ale stránka, na které si najdete okdaz Přihlásit k odběru tohoto kanálu a odentrováním tohoto odkazu se vloží záložka na tento kanál do panelu Informačních kanálů Internet Exploreru, který jsme si už zobrazili.
  • Už na této stránce si můžete pod tímto odkazem pohlédnout, které pořady pocast sleduje a případně si z nich stahnout podcast, neboli mp3 audio soubor. Ale Vy si chcete především uložit kanál k pravidelnému odebírání, a proto budete raději pokračovat už zmíněným kliknutím na odkaz Přihlásit k odběru tohoto kanálu.
  • Po té se otevře dialogové okno, podobné vkládání Oblíbených položek, které je nutno potvrdit, případně nastavit složku, kam má být informační kanál v panelu Informačních kanálů umístěn. Potvrzením je operace dokončena.
  • Jak se dostat do panelu Informační kanály.

  • Pokud jste ho ještě neotevřely nebo nezůstal už někdy otevřený:

    Postranní (sloupec zcela vlevo - podél webové stránky) panel Internet Exploreru 7 Informační kanály můžete otevřít buď přes menu Zobrazit - Panel aplikace Explorer - šipka doprava - Informační kanály (Alt+Z. X. F nebo přímo Ctrl+Shift+J). (V případě ZoomTextu mi však tato klávesová zkratka nefunguje ani přes Propustku.)

    Pokud je však už otevřený, dojdete do něho navigační klávesou F6 (ta jak známo chodí po adresním řádku, kde je zapsána URL, pak skočí na panel nástrojů, eventuelně se zobrazující proužek pod panely nástrojů - v tomto připadě se nezobrazuje, až dojde na tento panel - ohlásí ho však nejspíše jako oblíbené položky. Je to totiž jedna z karet tohoto panelu Exploreru. Vy půjdete šipkou doprava a ozve se Vám Informační kanály. Tuto kartu vyberte mezerníkem a a už se šipkami můžete pohybovat po (stromového) seznamu položek - neboli kanálů. Obsah kanálu zobrazíte jeho zaentrováním. Okamžitě Vás kurzor přenese na obsah stránky, v které jsou zobrazeny položky podcastů.
  • Bez vybrání kanálu se mi však nepodařilo dojít F6 znovu do dokumentu a tak pokud nechcete vybrat žádný kanál a vrátit se na čtenou stránku a nacházíte se v položkách Informačních kanálů, musíte tento panel zavřít buď stejnou kláesovou zkratkou Ctrl+Shift+J nebo přes menu Zobrazit - Panel aplikace Explorer - šipka doprava - Informační kanály - Enter. Zavířít se samozřejmě dá velmi rychle i myšoidně a to kliknutím na křížek v pravém horním rohu panelu.
  • Druhý způsob, jak odebírat podcasty, který si vysvětlíme, je využití pluginu (zásuvného prográmku, defaultně však už nainstalovaného, tedy přítomného hned po insalaci) v programu WinAmp.
  • Nejdříve si nastavíme složku, kam se budou stažené podcasty ukládat. To uděláme v Předvolbách Ctrl+P (Preferences) nebo v česky lokalizovaném WinAmpu menu (levý Alt) šipka doprava - Možnosti - Předvolby. V Předvobách najděte ve stromovém seznamu karet Složka Podcast a v obsahu karty najděte Umístění stahován a tlačítkem Procházet vložte do tohoto pole cestu. Všimněte si a podle svých potřeb nastavte na této kartě i další parametry: Aktualizovat předplacení - Aktualizovat každých - rozbalovací seznam - nastavte buď Nikdy (nebude se stahovat), Týden, Den (stahování denně) nebo v různých hodinových až minutových internvalech, což pokládám v tomto našem případě skoro za zbytečné, ale proč ne.
  • Zaškrtněte nebo nechte zaškrtnuto) stahovat média automaticky a aktualizovat při startu. To je z nastavení všechno a pak už zbývá jen vkládat záložky do Knihovny médií.
  • Otevřte Knihovnu médií (Media Library) Alt+L a najděte opět ve stromovém seznamu záložek větev Složka Posdcast a její podvětev Předplacení (nemusíte se vůbec bát, že budete něco platit, alespoň ne zatím v případě Českého rozhlasu). Najděte v obsahu karty tlačítko Přidat (Add) a otevře se před Vámi dialogové okno s řádkem, kam je potřeba vložit URL adresu podcastového kanálu. Adresu si tedy budete muset okopírovat ze stránky podcastů a nebo z adresního řádku Exploreru nebo jiného prohlížeče (FireFoxu - pro FireFox existují také pluginy, čtečky RSS kanálů, možná některá z nich umí i podcasty???) a překopírovat ji do políčka dialogového okna WinAmpu Přidat předplacení RSS.
  • V tomto dialogovém okně můžete ještě ovlivnit i jak často se mají podcasty tohoto kanálu stahovat (přebije nastavení ve Složce podcastů v Předvolbách) (použít vlastní nastavení a pak se zpřístupní rozbalovací políčko Aktualizace každých (popisek však zůstává i tak neaktivní - to je divné) a stahnout média automaticky.
  • Pak už stačí potvrdit, zavřít a po té se občas podívat do nastaveného úložiště, zda nám tam ježíšek něco nenadělil a pokud nadělil, tak si to poslechneme.
  • Vraťme se však ještě do okna knihovny Alt+L na větev Složka Podcast - Předplacené a všimněte si třeba znovu v případě podcastu Radiožurnálu, že zde máte v poli Položka seznam stahovaných pořadů. Je tu i tlačítko Hrát - přehraje pořad, na kterém v políčku Položky stojíte. Dalšími tlačítky jsou
  • Přidat, Stáhnout média, Stránka a další tlačítka po práci v polích položek a kanálů: Přidat (už jsme ho poznali hned na začátku), Upravit (otevře stejné dialogové okno jako v případě nového přidání a můžete parametry či adresu opravit), Smazat (dá se mazat v jednotlivých polích i klávesou Delete) a Obnovit. Je zde i pole s textovým stručným popisem pořadu. Jak sami tušíte nebo už v praxi pociťujete, WinAmp je prostě super nedostižný.
  • RSS v Googlu

    Předpokladem je mít na Googlu svůj login (účet). Tím se Vám zpřístupní mnoho aplikací on line: Gmail, Skupiny, Weby ... a také program Reader - on line čtečka RSS zpráv. Po nalogování (přihlášení) se do ní dostanete právě přes odkaz Reader.
  • Podobně jako u "off line" čteček musíte nejdříve do Readeru získat URL podcastu, tedy kanálu. Kde ji získáte, jsme si vysvětlili - může to být adresa celé skupiny pořadů - například celoplošné stanice nebo jednotlivého pořadu. Zkopírujete ji (Ctrl+C) a přejdete na stránku Readeru (u FireFoxu nebo InternetExploreru 7 nebo 8 ji můžete mít ve vedlejší záložce). Po stisku tlačítka Přida odběr se Vám otevře políčko pro vložení této adresy. Kuzor stojí přesně v tomto políčku. Pak už stačí najít příslušnou položku, zaentrovat a na pravé straně se objeví seznam stažených příspěvků. Rozkliknutím příspěvku se Vám ukáže text a také ovládací panel přehrávače. Je tu i odkaz pro stažení audio souboru.

  • Poldcastem to nekončí
  • Český rozhlas se rozhodl některé pořady filmovat - natáčet video z rozhovoru s hosty, například v poředu Vstupte. Tomu se říká vodcast (vodcasting). Více se o něm můžete dovědět na stránce http://www.rozhlas.cz/multimedia/videopodcast a nebo stručně hned tady:
  • * Vodcasting je obdoba podcastingu.

    * Videopodcasting umožňuje stahování videosouborů do vašeho video mobilního přenosného přehrávače.

    * Mobilní videopřehrávač může být PDA zařízení, mobilní telefon, iPod a podobné multimediální přehrávače, např. Play Station Portable.

    * Videosoubory stáhnete do svého přehrávače pomocí speciálního programu nainstalovaného na vašem PC.

    * V rámci vodcastingu nabízíme záznamy diskusního pořadu Vstupte!

    Soubory si můžete stahnout nebo spustit přímo na serveru Českého rozhlasu. Výborné je, že si můžete v přehrávači zvolit informace o hostovi pořadu, celý videozáznam je rozdělen na kapitoly, do kterých se můžete přepínat jako by do záložek (bohužel vše jen myšoidně). Příkladem může být magazín Vstupte s biologem, chemikem a statistikem Ladislavem Duškem. Povšimněte si a vyzkoušejte menu v dolní straně přehrávače.
  • Speciální program pro správu vodcastů

    Programů, které umí spravovat a stahovat vodcasty, je na internetu spousta. Většina z nich je zdarma a některé obsahují i celou řadu nástrojů na správu obsahu, nastavení automatických aktualizací atd. Zde záleží na uživateli, který program si zvolí, pro začátečníka bude asi ideální program Doppler, pro internetového 'fajnšmekra' je výzva instalace programu BitsCast. (oba zatím nevyzkoušeny z pohledu BlindFriendly)

    Nenatáčí a neukládá se však jen Vstupte, novinky najdete v sekci Multimedia na hlavní stránce Rouhlasu.cz . Příkladem pro ukázku může být záznam vystoupení skupiny RW Live Sessions - Sabot (Stanmice Wave 2. července 2009) a nebo přímé stažení záznamu ve vysoké kvalitě.
  • Celý videoarchiv můžtete najít na http://www.rozhlas.cz/multimedia/archiv .
  • Najdete tu například i mimořádný Tobogán na Karlštejně a nebo pořady o českých národních parcích. Přesto jsem tu nenašel například Vstupte s Onřejem Neffem, ale přes kanály jsem ho našel a stahl.

s

S