Jdi na obsah Jdi na menu
 


WebVisum

13. 10. 2008

WebVisum

WebVisum od Petera Vagnera pvdeejay@gmail.com

Článeček pochází z http://pvdeejay.baywords.com/software/webvisum/
V google skupine mozilla.dev.accessibility byl představený zajímavý projekt pod názvem WebVisum.
Služba je kombinací rozšíření pro prohlížeč Firefox 3.0 a online služeb na servru WebVisum.
Výběr z funkcí, které tento projekt přináší:
• Možnosť pojmenovat obrázky, formulářové prvky a proste jakékloli prvky na webu. Některé nebo všechny tyto možnosti už jsou dostupné v mnohých odčítačích obrazovky. Zvláštností tohoto řešení je schopnost běžet na více platformách (stejně jako prohlížeč Firefox). Data jsou synchronizovaná s servrem WebVisum tak, že tímto způsobom všechni uživatelé WebVisum sdílejí pojmenované prvky.
• Optické rozpoznávanie (OCR) obrázků, u kterých jejich vlastnosti nijak nenapovídají o co by mohlo jít.
• Vizuální vylepšení pro konkrétní stránky, například schéma s vysokým kontrastem a podobně.
• Potláčení automatického obnovování stránky nebo obsahu fleš (psáno flash).
• A najatraktívnejší možností je schopnost řešení vizuálních kapš (psáno CAPTCHA).
Ke svému překvapení jsem odzkoušel toto rozšíření prohlížeče Firefox a také jsem se zaregistroval na webe WebVisum. Pojmenování i řešení CAPTCHA funguje. Objevil jsem ješte pár nedostatků, ale tyto vývojáři promptně začali řešit.
1. Některé přednastavené klávesové zkratky nefungují s českým a slovenským rozlíšením klávesnice. Je proto vhodné si klávesové zkratky přizpůsobit v nastaveních.
2. Přítomnost některých dalších doplňků Firefoxu 3.0 může značně prodloužit start prohlížeče. (V mém případě to je při kombináci s rozšířením Video helper.)
Vynořily se už spekulace, jestli je tento nástroj na místě a jestli není snaha o dodržování standardů v oblasti přístupnosti zbytečná, když tento nástroj vznikl. Není údajně vyloučené, že statistiky z používání tohoto řešení mohou být později použité při výstavbě skutečných přístupných webových aplikací. Také kontroverzní je schopnost řešit kapču (psáno CAPTCHA). Pokud to WebVisum dokáže, v budoucnosti to možná dokáží také softwary zneužívané pro posílání spamu. Tvůrci WebVisa toto zatím označují za firemní tajemství a slibují, že také oni mají vlastní způsob, jak zabránit spamerům používat jejich služeb.
Stránka WebVisum je celá v angličtině, rozšíření do Firefoxu je zatím lokalizované do několika jazyků mimo jiné do slovenštiny (nikoli zatím do češtiny - poznámka překladatele). Je dostupný také online nástroj, kterým je možné upravovat či vytvořit novou lokalizaci. Lepší popis v angličtine už publikoval Marco Zehe