Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chci mít v Office 2007 uživatelské rozhraní starších verzí Office

21. 10. 2007

Jak do Office 2007 přidat staré uživatelské rozhraní Office 2003, XP, 2000 s 97

(programy SandRibbon Overview a RibbonCustomizer)

 

 

 

Slovníček:

Klasické uživatelské rozhraní – aplikační menu a panely nástrojů Office 97, 2000, XP a 2003 - Ribbon – stuha, proužek

Moderní uživatelské rozhraní Office 2007 – karty a jejich obsah jako panely nástrojů -Fluent – zde spíše pohotový, hladký, dokonalý, elegantní

 

 

 

SandRibbon Overview

Vzhledem k problémům s přístupností, kterou jsem vylíčil v recenzi, bylo by určitě dobré vyzkoušet programy, které do nejnovějších Office přidávají starší menu Ribbon.

O prvním jsem se dověděl přes kamarády a z internetového magazínu www.zive.sk – článek Používáme klasické menu a panely v Office 2007
Martin Kováč 29.8.2007 http://www.zive.sk/default.aspx?section=21&server=1&article=273711

Pokud Vás zajímá celý článek a nevadí Vám slovenština a nebo chcete vidět i obrázky, jděte se tam podívat. Zde udělám pouze výtah hlavních bodů článku, případně článek doplním o další odkazy a překladem některých věcí ze zahraničních webů.
 

Autor Martin Kováč se odvolává na server Microsoft Watch a plugin Classic Menu for Office 2007, který si můžete stáhnout z http://www.addintools.com/english/menuoffice/Setup_OfficeMenu.exe .

Je to však komerční program. Jeho ceník je na http://www.divelements.co.uk/net/purchase/onlinestore.aspx ale příliš jasný mi není.

Přečíst si o programu můžete právě na stránkách Microsoft Watch - http://www.microsoft-watch.com/content/business_applications/how_microsoft_wrapped_the_ribbon_in_a_bow.html .

Pro nás je důležité, že na stránce vývojáře http://www.divelements.co.uk/net/controls/sandribbon/ je možné se dočíst, že SandRibbon Overview, jak se tento software jmenuje, je uvedeno, že tento software má vlastnosti zpřístupnění a to:

 

-         umožňuje nastavení vysokého kontrastu a vysoký DPI mod;

 

-         podporuje Active Accessibility APIs, což umožňuje uživatelům použít screen readery (odečítače obrazovky, speciální softwary) a zvětšovače (magnifiers)

-         lze zobrazovat celé nabídky, nikoli jen individuální, které se teprve při druhém průchodu zobrazí do plných nabídek.

 

 

Další vlastnosti produktu z článku Martina Kováče:

 

-         podpora mnoha jazyků, například slovenština (čeština?)

 

-         v průběhu instalace můžete určit pro které aplikace si klasické menu nainstalujete – jedno klasické menu = 1 MB;

 

-         dávejte pozor při instalaci – je možné nastavit i další možnosti

 

-         instalace se provede do speciální složky v Program Files

 

-         výhodou tohoto softwaru je, že dovoluje mít zapnuté nebo vypnuté kterékoli karty Office 2007 zároveň s nabídkami aplikačního menu Ribbon, což může pomoci při seznamování se s novým prostředím Office, resp. s tím, že některé těžko zapamatovatelné nové umístění funkcí nemusíte dlouho hledat;

 

-         aplikační menu se zobrazuje po zobrazení první karty Menu

 

-         na boku aplikace najdete menu All – všechno, která slouží pro rychlý přechod po nabídce menu

 

-         kromě toho je možné přesunout celý pás menu do panelu rychlého přístupu – to je ten zcela nahoře pod titulkem okna, čímž se tak maximálně přiblížíme podobě klasického menu – funguje i při minimalizaci pásu nástrojů.

 

 

 

RibbonCustomizer

 

Kromě toho existuje však ještě jedna freewarový i placený software RibbonCustomizer. Bližší informace získáte na http://pschmid.net/office2007/ribboncustomizer/starter.php
ke stažení je Starter free verze je na adrese http://pschmid.net/office2007/ribboncustomizer/download/RibbonCustomizerV1.1.2691.28115.zip
Získat placenou professional verzi na této adrese, ale pro zprovoznění si ji musíte samozřejmě nejdříve zakoupit.

Toto rozhraní jsem zkoušel – zobrazuje se také jako první karta ze seznamu karet, ale bohužel v testovaných screen readerech (Supernova 7 a Zoomtext 9.1) se s tímto menu nedalo z klávesnice pracovat.