Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klávesové zkratky pro přechod na Plochu

Přechod kurzoru na Plochu (Desktop)tlačítko Start neboli Windows+D
Minimalizace všech otevřených okentlačítko Start neboli Windows+M

Klávesu Start neboli Windows, kterou budeme na dalších stránkách v různých přehledech klávesových zkratek pro zjednodušení označovat standardně jako Win, najdete buď vlevo od levého Altu nebo vpravo od pravého Altu.

Jaký je mezi těmito klávesovými zkratkami rozdíl?

Při stisku Win+D se dostanete na Plochu a po dalším stisku Win+D zpět do stejného okna aplikace, v které jste byly před přechodem na Plochu.

To však už není možné při použití klávesové zkratky Windows+M.

Může se Vám také někdy stát, že při použití Windows+M se objeví na obrazovce dialogové okno pro ukončení práce s počítačem. Stiskněte klávesu Esc a zkuste to znovu. Pokud se tak stane opětovně, zkuste druhou možnost a nebo níže popsaný starší způsob přechodu na Plochu.

Při použití klávesové kombinace Windows+M nebo staršího způsobu přenesení kurzoru na Plochu se může stát, že se sice s kurzorem dostanete na Plochu, po šipkách Vám však screen reader nic nečte, i když se kurzor po Ploše skutečně pohybuje. Je tomu tak proto, že Váš screen reader je nastaven tak, že důsledně čte jen to, co je opravdu zobrazeno na obrazovce. Totiž - na obrazovce je sice zobrazeno okno, v kterém jste před tím byli, například Internet Explorer, ale je neaktivní, titulek okna je zobrazen barvou neaktivního okna, zeptáte-li se Vašeho screen readeru funkcí  Kde jsem, například u JAWSu Insert+T, titulek tohoto okna nevysloví, protože opravdu v něm aktuálně není.

Proto raději využívejte uvedené klávesové zkratky a pokud Vaše stará klávesnice neobsahuje tlačítko Start neboli Windows, pořiďte si - pokud možno - jinou, modernější, která ho už obsahuje. Výběr či nasazení klávesnice ale záleží na tom, jakým kolíkem se připojuje - zda standardním 3,5" nebo PS2. Zjistíte to odpojením klávesnice při vypnutém počítači a odnesením klávesnice do prodejny.

Starší způsob použitelný na klávesnicích, které nemají klávesu Start/Windows:

1. krok: Otevřít nabídku Start – Ctrl+Esc

2. krok: zavřít Nabídku Start – Esc

3. krok: Shift+TAB

Jak vidíte, je to postup daleko složitější ...