Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moon Reader (Pro) - čtečka pro Android - mobily, tablety

13. 7. 2017

MoonReader

recenze česky

Moon+ Reader

MoonReader Pro na GooglePlay

Rozdíly mezi Free a Pro verzí

  • Bez reklam,
  • Podpora multi-touch,
  • Možnost zatřesení telefonem pro čtení nahlas (Text-to-speech, podporuje TTS engine),
  • Možnost nastavení hesla pro zapnutí,
  • Podpora ovládání pomocí kláves na připojeném bluetooth headsetu,
  • Podpora přidávání knih na plochu,
  • Podpora sdílení vysvětlivek, označení a záložek,
  • Podpora PDF,
  • Čtení statistiky,
  • Zákaznická podpora přes email.
  • Open/Backup/Sync/Download/Upload knih prostřednictvím Dropboxu

Podpora formátů epub, pdf, mobi, chm, cbr, cbz, umd, fb2, txt, html, rar, zip nebo OPDS

Příjemné nejen pro zrakově postižené je možnost nastavení "nočního režimu" - opačných barev - tmavé (např. černé) a žluté fonty.

Předčítání textu: je potřeba (je lepší) si zakoupit nějakou kvalitní hloasovou synthézu (než je pouze ta, co nabízí OS Android pro češtinu). Takovými synthézami jsou: ACapella (v poslední době prošel aktualizací, je potřeba jít do programu a aktualizovat hlas - hlas Eliška), SpeechTech (též mužský hlas, většinou se jedná o ženské hlasy, český produkt plzeňské firmy vzešlé z plzeňské univerzity), Svox Classic TTS (Text to speech), synthezátor řeči Vocalizer - všechny najdete na GooglePlay a jejich zakoupení se Vám vyplatí případně i pro jiné aplikace. TTS od Samsungu neobsahuje český hlas.

Problém, který aktuálně mám s předčítáním, je, že hlas mi čte zřejmě poslední řádek dvakrát a to ať mám nebo nemá zaškrtnuto nastavení, že ho má či nemá zobrazovat. Ale řešení je zřejmě v tom, že je třeba nastavit jinou pauzu v čtení textu, než je stránka - asi nejlépe odstavec.

Předčítat se dá i se zhasnutým displejem, čímž šetříte poměrně hodně energie. 

Pro zapnutí předčítání musíte vyvolat hlavní panel (tap uprostřed obrazovky, pokud nemáte nastaveno jinak - nastavení všeho je velmi variabilní - každý si může nastavit, jak mu vyhovuje). Na panelu jde o třetí ikonku zleva - nepoplést si s ikonkou posun, hned vedle vpravo. Objeví se dialogové okno, v kterém je možné nastavit, po jakých celcích se má text načítat, resp. dělat pauzu, případně po kiolika minutách se má předčítání zastavit (neznám využití - ?), případně neptat se znovu - tlačítko Spustit předčítání.

Ovládat hlas (Hlasitost,  Intenzitu: hloubku - posunutí doleva - výšku hlasu - posunutí posuvníku doprava, Rychlost, případně vrátit nastavení toho posuvníku, kterým jsme pohnuli - Obnovení. Níže klasické prvky - konec předčítání (koštička úplně vlevo) na začátek, o stránku vzad, play / stop, o stránku vpřed, na konec knihy. Některé akce se dají provádět i pomocí gest - stop jedno tapnutí. Nápověda se zobrazuje při předčítání, pokud nezaškrtnete, že to nechcete. Čtený úsek textu je zvýrazněn jiným podkladem - v mém případě bledě modře - žlutý font, ostatní pozadí černé.

Text můžete záložkovat a záložku přenést na claud - DropBox nebo GoogleDrive a pokračovat po synchronizaci čtení třeba na jiném zařízení.

Samozřejmostí je nastavení jasu a kontrastu (volitelný filtr modrého světla pro ochranu očí, automatický jas, neprůhlednost - ?), velikosti písma (+ a - nebo z dialogového okna, Možnosti zobrazení), zobrazování svisle nebo vodorovně ...

Důležité pro češtinu je nastavení kódování vstupního textu v Možbnostech zobrazení - já používám UTF-8. Při volbě se hned fonty zobrazují a můžete hned zjistit, zda je text ve všech znacích český. Na mobilu S4 mini používám 29 bodů velikost písma. Právě v Možnostech zobrazení najdete i nastavení barev textu a pozadí. Naswtavit lze i font zobrazovaného písma (např. serif), zda se má zobrazovat tučně, kurzívně, podtrhané, stínované a také si zde můžete nastavit způsob zalamování (zarovnávání) textu - do bloku (vlevo i vpravo) a nebo zda se mají zobrazovat dělení slov. Můžete si tady také upravit (zvětšit) mezery mezi odstavci či řádky. nebo poměr mezi znaky - rozestup znaků. A nebo všechny volby obnovit do původních a začít s nastavováním znovu.

Čtečka má další funkce práce s textem: vyhledávání v textu, barevné zvýrazňování textu a při vybrání slova je možné vyvolat překlad slova do nebo z různých jazyků, včetně češtiny, ale podmínkou je doinstalování ColorDictu.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář