Jdi na obsah Jdi na menu
 


Některé vlastnosti zástupce

20. 4. 2007

Prázdný zástupce na Ploše a co s ním ... a některé vlastnosti Zástupce

ObrazekPokud není nad popiskem žádný obrázek, ale je zobrazen jen bílý prázdný obdélník, odentrováním ikony je zobrazena hláška o tom, že zástupce nemohl otevřít cílový program. Pak je nutné otevřít Vlastnosti zástupce na druhé kartě Zástupce (Alt+Enter) a v políčku Cíl zadat cestu, tedy například "C:\Program Files\Winamp\winamp.exe". Pokud cesta obsahuje v názvech složek mezery, je nutné zadat cestu do uvozovek.

Další políčko Spustit v je také cesta do určité složky. Většinou tu bývá cesta do složky s programem. některé programy respektují tuto cestu jako výchozí složku, kterou nabízí k otevření nebo uložení svých dokumentů.

Cestu k programu si musíte zjistit pomocí Průzkumníku nebo okna složky a její cestu uvidíte v zobrazeném panelu Adresa. Když už jste v dialogovém okně Zástupce – vlastnosti, využijte k tomu tlačítko Najít cíl (Alt+N), po té se otevře okno složky.

Rozbalovací seznam Spustit (Alt+T) využijte k tomu, abyste si nastavili spouštění programu v maximalizovaném okně. Ne u všech programů to ovšem zafunguje nebo to je možné.

ObrazekPo stisku tlačítka Změnit ikonu si můžete vybrat jiný image ikony svého zástupce. Zpravidla exe soubor obsahuje několik ikon. Dále ikony obsahují i některé dll neboli soubory dynamických knihoven a nebo případně můžete využít nějakých svých. namalovaných ikonek (přípona *.ico)

O nastavení Klávesové zkratky pro spouštění programu pomocí zástupce rychlou kompinací kláves si řekneme v samostatné kapitole.

 

O dalších možnostech na dalších kartách jako jsou karty Kompatibilita nebo v případě práci na síti Zabezpečení si říkat nebudeme. Zmíníme se pouze o první kartě Obecné, na kterou můžeme přejít z karty Zástupce Ctrl+Shift+TAB. Můžete zde upravit titulek zástupce, přečíst si virtuálním kurozorem souhrné údaje jako Typ souboru, Popis, Umístění, Velikosti souboru, na který zástupce odkazuje, jeho datum vytvoření, změny a posledního otevření. Dole pak můžete nastavit attributy (parametry) zástupce: Jen pro čtení, Skrytý. Tyto vlastnosti mají svůj význam spíše v případě dokumentů.