Jdi na obsah Jdi na menu
 


Panel Snadného spuštění

29. 3. 2007

Panel Snadného spuštění

Jde o malý panel s několika ikonami vpravo od tlačítka Start. Často ho uživatelé nemají ani zobrazený. Svou popularitu ve Windows má už zřejmě za sebou, po té, co v tomto panelu bylo už trochu těsno, protože každý instalovaný program nabízel umístění ikony "aby byla rychle při ruce" právě do tohoto panelu. Dnes tuto úlohu převzala tzv. oznamovací oblast u hodin, tzv. lišta SysTray, o které bude ještě řeč na jiném místě.

Z klávesnice se do tohoto panelu Snadného spuštění dostanete tak, že postavíte kurzor na tlačítko Start (vyvolat Nabídku Start klávesou Win a pak ji zrušit klávesou Esc) a pak se přesuňte tabulátorem. Je možné, že panel Rychlého spuštění nemáte vůbec zobrazen a tak se Vám kurzor přesunul rovnou na další panel, kterým je úlohová lišta. Možnost nastavení zobrazení panelu Snadného spuštění probereme později v části pro pokročilejší uživatele.

Program Supernova 6.53 umožňuje pomocí rychlé kombinace kláves levý Shift+numerická * (hvězdička) přejít do virtuálního kurzoru na panel Snadné spuštění. Ikony tohoto panelu pak můžete procházet šipkami nahoru a dolů - nejde to kupodivu šipkami vlevo a vpravo, což by vzhledem k reálné podobě zobrazení bylo logičtější.

V panelu Snadného spuštění se zpravidla nacházejí ikony respektive tlačítka internetových prohlížečů, poštovních programů a jiných komunikačních programů, případně jiných přehrávačů a prohlížečů, např. Windows Media Playeru.

Tlačítka i ikonami se dají procházet šipkami vlevo nebo vpravo a pokud chcete tlačítko s příslušným programem spustit, můžete to udělat tradičním způsobem mezerníkem nebo Entrem.

Obrazek

Na konci panelu Snadného spuštění může být tlačítko s šipkou, po jehož aktivaci se objeví menu Zobrazit plochu. Po vybrání (šipkou, zabarvení) a aktivaci této položky (Enter) se na obrazovce objeví skutečně Plocha, na které se bude nacházet i kurzor.

Nevím, že by existovala klávesová zkratka pro rychlý přístup na panel Snadného spuštění a ani screen readery s tímto téměř "odumřelým" (dnes už méně používaným) panelem nepracují jako s jinými panely - nemají funkci pro vyvolání položek obsahu tohoto panelu (alespoň o nich nevím).

Nastavení, zda se má panel zobrazovat nebo ne se provádí v dialogovém okně Vlastnosti Hlavního panelu, na první kartě s popiskem Hlavní panel. Volba je páté zaškrtávací políčko Zobrazit panel Snadného spuštění - horký nak eN (Alt+N pro změnu stavu zaškrtávacího políčka).

Do tohoto dialogového okna se můžete dostat například tak, že půjdete do Nabídky Start - rozbalíte menu Nastavení a aktivujete položku Hlavní panel a nabídka start.