Jdi na obsah Jdi na menu
 


WindowsVista

19. 3. 2007

I když zatím nemám Windows Vista k nahlédnutí a vyzkoušení, našel jsem v časopise Computer 5/07 v článku Jak na Windows Vista efektivně informace o nových klávesových zkratách pro Windows Vista a též ve speciálu Computer Windows & Office - zima 2007 (momentálně na stáncích s novinami):

Přepínání mezi miniaplikacemi panelu Aerotlačítko Win+G
Přenesení spuštěných miniaplikací do popředítlačítko Win+mezerník
Přepínání mezi 3Dé náhledy oken (po uvolnění tlačítka Win zůstane pořadí zachováno), při přidržení klávesy Shift, přepínání mezi aplikacemi v obráceném pořadítlačítko Win+(Shift+)Tabulátor
Přepínání mezi okny jako u klávesové zkratky Win+TAB, ale po stisku Ctrl+Win+TAB je možné tlačítko Win uvolnit a vybrat okno, do kterého chceme vejít, šipkami (nebo myší)Ctrl+Win+TAB
V nabídce Start už nenajdete pložku Spustit, ale můžete ji vyvolat klávesovou zkratkou, použitelnou už ve WinXPtlačítko Win+R
Přenést focus (zaměření ovládané klávesnicí) do oblasti ikon vedle hodintlačítko Win+B
Přejít na hlavní panel a zobrazit náhled dalšího programu (nový způsob přepínání mezi okny)tlačítko Win+T
Přepínání mezi okny, podobné jako Alt+TAB, s tím rozdílem, že nemusíte držet klávesu Alt - po stisku klávesové kombinace můžete okno aplikace zvolit šipkami (nebo myší)Ctrl+Alt+TAB
Otevřít Windows Mobile Center - ovládání nastavení notebookutlačítko Win+X
Otevřít panel Ease of Access Centrum (Možnosti nastavení usnadnění) - též už u WinXPWin+U
Přejít na PlochuWin+D
Minimalizovat všechny aplikaceWin+M
Uzamknout počítač a umožnit přepnutí do účtu jiného uživateleWin+L
Otevřít okno VyhledáváníWin+F
Otevřít PrůzkumníkaWin+E

Pokud najdete ve WindowsVista další nějaké nestandardní nebo nové klávesové zkratky, prosím, napište mi je do komentářů a já je mohu zařadit do přehledu. Děkuji.

Screen readery, o kterých je známo, že už podporují práci ve Windows Vista: OKO brněnské firmy Elvos a brzy také nejnovější verze ZoomTextu 9.1 (zvětšovač a odečítač pro slabozraké), americké firmy aiSquared, jehož hlavním prodejcem v ČR je firma Spektra.

Obecně o  WindowsVista a prezentaci firmy Elvos, resp. verze screen readeru OKO WindowsVista si můžete také poslechnout audio záznam z výstavy Tmavomodrý festival v Brně 2007 v podaní programátora OKA, pana Douška.

U dalších softwarů - JAWS, Magic a Supernova se podpora pro práci ve WindowsVista očekává až v dalších verzích, tedy JAWS 8.x, Magic 10 a Supernova 8.x, ale o tom je předčasné spekulovat.

Simulovat prostředí WindowsVista můžete na svém PC s WinXP různými upgrady a vylepšeními:

Díky Technetu jsem tak objevil program pro předvedení a simulaci podoby Nabídky Start Windows Vista. Můžete si tento program stahnout, nainstalovat a vyzkoušet. Přináším Vám pro ukázku několik obrázků:

Obrazek

Program po nainstalování se zařadí do Po spuštění. Do lišty SysTray umístí svou ikonu a do Nabídky Start umíst folder VistaStartMenu, kde jsou položky Uninstall a zástupce pro spuštění této aplikace - VistaStartMenu. POZOR - ZoomText 9.0 a zřejmě i další screen readery v této Nabídce Start nemluví. Vypnout tento program můžete přes kontextovou nabídku u ikony programu v liště SyStray a vrátí se Vám klasická Nabídka Start podle Vašeho nastavení.

ObrazekV kontextovém menu VistaStartMenu najdete výběr jazyka, ale zatím bohužel Czech chybí. Za to se můžete podívat do nastavení programu - zvolte položku Customize Wizard. Pokud nechcete, aby se tato Nabídka Start objevovala vždy po Startu Windows, vypěnte ji na kartě System integration - zaškrtávací políčko Run Vista Start Menu when Windows starts. (karty jsou odkazy na levé straně, zaškrtávací políčko najdete v obsahu karty na pravé straně hned nahoře).Obrazek

Pokud odškrtnete i volbu Replace the system Start menu, bude se tato originální nabídka start objevovat jen tehdy, když kliknete na ikoně tothoto programu na liště SysTray. Ikona tohoto programu bude na liště SysTray pouze tehdy, když bude program spuštěn.

Dále se můžete ještě podívat na další karty nastavení tohoto zajímavého programu:

ObrazekKarta KeyTips - doporučujeme nastavit Always show tips - vždy zobrazovat tipy pro užkávání z klávesnice a zaškrtnutí Always shown for the power buttons and the lower panel.

Power Buttons můžete nastavit na stejnojmenné kartě:

jde o tlačítka Obrazek

Switch - Vypnout = F3

Logout - Odhlásit se = F4

Stand by - Probudit se ze spánku = F5

Reboot - Restartovat počítač = F6

Hibernate - Uspat - Úsporný režim = F7

Turn Off - Vypnout = F8

Bohužel mi nějak tyto klávesové zkratky nezafungovaly.

Jde o shareware program, plnou verzi programu si můžete zakoupit na stránkách vývojáře.

O nových možnostech Windows Vista se můžete dozvědět na mnoha místech v různých e-zinech, například zůstaneme-li věrni Technetu:

Vychytávky pro Windows Vista: GMail, filmy, počasí a sudoku

a ještě jedny Vychytávky Windows Vista z Technetu.

Pokud si chcete vyzkoušet vzhled Windows Vista, můžete si stahnout například ze serveru Stahuj program Vista Inspirat BricoPack dokonce i v češtině . Může se Vám však začít objevovat po startu Windows následující hláška:

Obrazek

Přepis hlášky pro nevidomé: 

"Systémová knihovna dll user32.dll byla přemístěna v pěměti. Aplikace nebude pracovat správně. Důvodem k přemístění bylo, že knihovna DLL C:\windows\system32\SHELL32.dll zabrala rozsah adres vyčleněný pro systémové knihovny DLL systému Windows. Dodavatel knihoven dll by měl dodat novou verzi. Tlačítko OK." konec citace.  

Zdá se však, že v počítači pracuje vše správně a že tato chyba zatím nic neovlivňuje. Pokud by někdo věděl, co s tím, určitě uvítám radu.

Nakonec jsem se rozhodl program odinstalovat - nestalo se nic, pouze při reinstalaci programu jsem musel mnohokrát potvrzovat návrat na své místo dll knihoven, které při instalování někam zálohoval. Vše dopadlo ale dobře a WindowsXP pracují normálně. Přesto v počítači zbyde po tomto programu thema, tedy obrázek na Plochu a několik dalších grafických věcí (ikony složky) ve stylu WindowsVista, ale to jde přenastavit, možná i vymazat.

Více si o programu můžete přečíst například na Stahuj, kde si ho můžete dokonce stahnout a vyzkoušet, ale zvláště z důvodů výše uvedených je to na Vaše riziko.

Náhledy si můžete prohlédnout na adrese http://www.stahuj.cz/uprava_plochy/programy/universal-vista-inspirat-brico-pack/nahledy/ .

K prohlížení domovské stránky http://crystalxp/zerackiel.net budete muset použít jiný prohlížeč webu než Internet Explorer 6, např. Mozillu. Stránky jsou defaultně ve francouzštině, ale můžete se přepnout na English. Zjistíte, že je k dispozici už i druhá verze tohoto programu Telécharger BricoPack Vista Inspirat Ultimate 2, ale s tím nemám žádnou zkušenost a raději to zatím zkoušet nebudu. Možná jde jen o komplet různých themat ve stylu WindowsVista. Můžete se také podívat na jeho download stránky, kde objevíte další programy, které Vám nebo Vašim známým mohou navodit iluzi, že jste in a máte na svém miláčkovi WindowsVista.

Zdá se, že ZoomText 9.0 zvládal pracovat v prostředí upraveném programem BricoPack Vista Inspirat zcela normálně. 

Výhoda programu pro slabozraké je například v efektu, že po aktivaci ikony na Ploše, se ikona přiblíží - zvětší. Horší to je s efektem průhlednosti, ale vše se dá nastavit přes Nabídku Start - Programy - BricoPacks - Vista Inspirat a dále doprava, kde je řada položek, které můžete nastavit nebo vypnout jako na obrázku níže.

Obrazek

Sami vyzkoušet můžete i další podobné programy, které jsou na stránkách Stahuj uvedeny v kontextovém menu na pravé straně. Doporučuji si však před stažením a nainstalováním projít diskusi k programu, z které se můžete dovědět o případných problémech.

Dalším takovým programem je Vista Transformation Pack .Jeho domovskou stránkou je http://www.windowsxlive.net/?page_id=15 . Nezkoušel jsem ho však a tak ani nemohu popsat, jaké jsou přenosti či nevýhody z hlediska zrakově postižených.Většinou však různá grafická vylepšení příliš nepřispívají k větší přístupnosti (accessibility) prostředí.

Chcete se pouze dovědět o různých novinkách ve WindowsVista, ale nechcete si kupovat učebnici? (ty levnější zpravidla Vám přiliš nic nového neprozradí, ty dražší jsou také objemnější a pokud zatím WindowsVista nemáte, nevyužijete ji). Doporučil bych Vám další ze speciálů Chipu WindowsVista za 149 Kč.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

super stránky

Irena,31. 12. 2009 0:21

Musím Vám napsat máte skvělé stránky,jsem nevidomá,můj kámoš my poslal odkaz a jsou super stránky.Když budete mít čas,tak můžete jít na moje stránky:www.irenabrichzinova.estranky.cz a dala jsem si Vás na svéwebstránky.Mějte se a ať se daří dál.

Zajímavééééé......:D

PC maník na hry xD,15. 12. 2009 19:20

Máš to tu moc zajímavé,nečekal sem že někdo může vymislet tak skvělé stránky o počítačích...