Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mezi okny programů se můžete přepínat klávesovou kombinací Alt+TABulátor.

Funkce funguje tak, že se jedním stiskem tabulátoru přepnete do naposledy navštíveného okna. Pokud chcete do jiného okna, držíte Alt a ťukáte TABulátorem tak dlouho, že se Vám na panelu, který se zobrazuje uprostřed obrazovky neobjeví orámovaná ikona okna nebo programu, do kterého chcete přepnout. Screen readery čtou titulky oken aplikací. V různých aplikacích může být spuštěno více dokumentů (v aplikacích MS Office: Word, Excel, v internetovém prohlížeči). Každý z nich je samostatným oknem, do kterého se můžete přepnout.

 

Přepínání v obráceném pořadí Alt+Shift+TABulátor se pro krkolomnější kombinaci příliš neužívá, stejně jako levý Alt+ Esc.

Mezi programy se můžete přepínat i dalšími způsoby: vybírat okna na úlohové liště Hlavního panelu, kam se můžeme přepnout kombinací kláves Win+TAB.

Některé screen readery mají i speciální funkce pro přehled a možnost přepínání mezi okny, například JAWS Insert+F10.

 

Existuje řada programů pro přepínání mezi programy. Například xDesktop, Yod'm 3D, Virtual Desktop Toolbox, VirtuaWin, Dexpot, Virtual Dimension, Virtual Desktop Manager, Screen-It. Těmto programům se dle mého soudu trochu omylem (nechal jsem se také nachytat, když jsem si chtěl rozšířit Plochu) říká Programy pro rozšíření Plochy nebo pro více pracovních Ploch. Této problematice byl věnován jeden článek v MailDisku a na Technetu. Pro snadnější čtení Vám přináším oba články v jediném wordovském dokumentu.