Jdi na obsah Jdi na menu
 


Práce se soubory a složkami

Příspěvky

Klávesové zkratky TotalCommanderu 7.04

25. 1. 2009

| Rubrika: Práce se soubory a složkami

Klávesové zkratky pro TotalCommander 7.04a z české nápovědy
 

Česká nápověda pro TotalCommnader

25. 1. 2009

| Rubrika: Práce se soubory a složkami

Díky konferenci zrakově postižených se ke mně dostala informace o existenci české nápovědy pro v současné době nejnovější verzi populárního souborového manageru TotalCommender 7.04a. Z této nápovědy si sem uvedeme hlavně klávesové zkratky.

 

Práce se soubory a složkami - úvod

12. 7. 2007

| Rubrika: Práce se soubory a složkami

Tento příspěvek je pouze jakýmsi metodickým úvodem k dalším kapitolám. Za úvodním textem najdete odkazy na další příspěvky nebo si je můžete rovnou vybrat ze seznamu příspěvků této rubriky.

 

Vypalování ve WindowsXP

14. 6. 2007

| Rubrika: Práce se soubory a složkami

Jak si připravit data pro vypalování na disky CD-R/RW. Jak spustit průvodce vypalováním. Jak smazat přepisovatelný disk. Jak zkontrolovat zaplněnost disku. Dále jak kopírovat CD a jak z mp3 souborů vytvořit pouze ve WindowsXP AudioCD a několik dalších tipů a poznámek.

 

Zálohování dat

13. 6. 2007

| Rubrika: Práce se soubory a složkami

Co je zálohování dat. Proč jsou Vaše dokumenty nejcennější, co v počítači máte. Příklady některých zálohovacích programů - tip na jeden speciální pro zrakově postižené. Pro pokročilejší uživatele - jak s nastavit a použít nástroj pro obnovení systému ve WindowsXP. Přehled běžně používaných médií pro zálohování - vhodnost použití podle kapacity a záměru uživatele. Odpojování resp. odhlašování flash disku. Kdy vypalujeme data na CD a DVD a jaký je rozdíl mezi CD/DVD-R/RW+/-. Co znamená naformátovat přepisovatelný disk.

 

Základní operace se soubory a složkami

7. 6. 2007

| Rubrika: Práce se soubory a složkami

V tomto příspěvku si nejdříve definujeme, co to jsou základní operace se soubory a složkami: kopírování, přesun, přejmenování, vytváření nových objektů a mazání. Tyto jednotlivé operace se naučíme provádět výhradně z klávesnice.
 

de-komprimace

19. 5. 2007

| Rubrika: Práce se soubory a složkami

Tento příspěvek se zabývá zabalováním a rozbalováním souborů a složek. Proč a kdy komprimujeme. Co potřebujeme umět, než se pustíme do těchto operací. Příspěvek se věnuje pouze metodám balení do archivu zip ve WindowsXP a způsobům vybalení jednoho nebo více objektů či rozbalení celého archivu. Jak udělat ze zipu samorozbalovací archiv a jaké to má výhody i nevýhody. Jak přidávat další objekty do archivu, jak je uvnitř archivu mazat. Odkazy na jiné komprimační a dekomprimační programy a odkaz na zajímavý seriál o komprimaci v různých jiných programech, zpracovaný pro zrakoě postižené a odkaz na počítačovou přílohu časopisu ZORA - MailDisk pro zrakově postižené uživatele PC a další odkazy.

 

Stromová struktura souborů a složek ve Vašem počítači a orientace v okně složky, vyhledávání souborů a složek v panelu Hledat

6. 5. 2007

| Rubrika: Práce se soubory a složkami

Nejdříve se pokusíme pochopit tzv. stromovou strukturu složek neboli organizační uspořádání dat ve Vašem počítači. Jak je to opravdu s umístěním Plochy a složky naše Dokumenty na Ploše? Základem je zvládnout odlišit co je složka a co soubor. Dále se naučíme vcházet do podsložek a vystupovat z nich a vůbec se pohybovat pomocí klávesnice po stromové struktuře složek. A vždy bezpečně vědět nebo si umět zjisti - Kde jsme. Až tohle všechno zvládnete - seznamte se s jednotlivými součástmi okna složky a způsobem zobrazení jejího obsahu.
 

Nastavení zobrazení v okně složky

3. 5. 2007

| Rubrika: Práce se soubory a složkami

V tomto příspěvku určeném pro lektory a pokročilejší uživatele, kteří si chtějí vyzkoušet něco nového, si ukážeme, jakými způsoby lze zobrazit obsah v okně složky a doporučíme nejlepší typy zobrazení podsložek a souborů v okně složky. Naučíme se řadit objekty výpisu obsahu složky, zobrazovat o nich podrobnosti, můžete si vyzkoušet, jak by se Vám líbilo zobrazení ve skupinách nebo si ukážeme, jak nastavit náhledy na fotky. Naučíme se, jak nastavit, abychom nemuseli pro každou složku jednotlivě nastavovat její zobrazení. Podrobně se budeme věnovat volbám na kartě Obecné v dialogovém okně Možnosti složky, prozradíme Vám, jak si zobrazit systémové a skryté soubory a jak zobrazit u souborů známých typů příponu a kde nastavit asociaci programů z přípon souborů.