Jdi na obsah Jdi na menu
 


Capti Voice Narrator

8. 7. 2017

Capti Voice Narrator

Je aplikace, kterou můžete využívat na dvou platformách – v PC (pravděpodobně i v Mac), protože jde o webové rozhraní, a v iPadech nebo v iPhonech.

S webovou aplikací se můžete setkat na https://www.captivoice.com , kde se můžete i zaregistrovat, neboli si vytvořit účet. Ten můžete pak využívat i v aplikaci pro iPady / iPhony. Resetování zapomenutého hesla lze klasicky přes mail, ale zapsání odakzu pro obnovení hesla trvá trochu delší dobu a je možné, že si mezitím vzpomenete na heslo, které jste použili – úsměv.

Ke stažení je i windowsovská aplikace Capti Narrator, která se ovšem (po instalaci) spustí do výchozího webového prohlížeče, u mě např. do Chrome. (nevím, zda nevadí, že Chrome je 32 bitový – kvůli podpoře ZoomTextu a Capti 64 bitové).

Obávám se, že nefunguje synchronizace složek a knih mezi PC aplikací a aplikací v iPadu. I v rámci PC trvá synchronizace trochu delší dobu.

Hlasy si můžete zvolit v horním ovládacím panelu za odkazem Voice. Nabídka je asociovaná vzhledem k jazyku dokumentu – v uvítacím dokumentu o Capti Voice můžete zvolit jen angličtinu.

Pro češtinu můžete zvolit několik hlasů: Bob, Machač, Violka a v nabídce se mi objevil i hlas Zuzana z ZoomTextu, ale ani jeden není bohužel použitelný – Zuzana nečte vůbec, předchozí hlasy čteou přeřušovaně a vrací se – opakují úseky textu, které už přečetly, příklad: „Pro češtinu … Pro češtinu můžete zvolit … Pro češtinu můžete zvolit několik hlasů:“

Pro vloženou knihu ve formátu epub sice češtinu identifikoval, ale nenabídl žádný český hlas!

Neplatí pro iPady / iPhony, kde se dá číst instalovanými hlasy, např. z iOS Zuzana.

V Internet Exploreru nejsou žádné hlasy dostupné.

Zdá se mi, že se vůbec nesynchronizují playlisty v aplikaci pro PC, na webovém rozhraní (obě se od sebe vizuálně neliší) a v aplikaci pro iPad – mám tam tři různé seznamy složek i knih!!!

Trochu obtížně jsem se sžíval a asociavností uživatelského rozhraní.

Nahoře je hlavní ovládací panel – Capti a Playlist – kliknutím přejdete ven z knihy na aktuální složku.

K procházení mezi složkami a knihami slouží zelené šipky ve tvaru < > na stranách buď názvu playlistu nebo u knih.

Tlačítkem + na zeleném podkladě můžete přidávat složky playlistu (název, klíčové slovo, popis) a nebo knihy. Knihy můžete přidávat z různých zdrojů – z claudu DropBox, Google Drive, OneDrive a nebo z lokálního souboru nebo z webové stránky a z dalších volných zdrojů elektronických knih jako je Instapaper, Gutenberg nebo Bookshare. Instapaper je služba obdobná GetPocket.com, pro ukládání především webových stránek a výstřižků webových stránek k pozdějšímu procházení a čtení. Služb Instapaper umožňuje v uložených výstřižcích také zvýrazňovat slova a texty a hodí se tak výborně ke studijním účelům. O ní (nebo o obou službách) podrobněji někdy jindy a v samostatných článcích - odkazy sem, doufám, nezapomenu dát. Vraťme se však ještě k Capti ...

Přidávat webovou stránku do playlistu lze přetažením stránky na panel Capti, který si jako záložku umístíte do lišty záložek v Chrome.

Ve webové aplikaci chybí oproti verzi aplikace v iPadu možnost vložit text přes schránku a kopírovat link a také možnost čtení schránky aplikace (extension) Pocket.

Knihy z KDD i přes http://m.kdd.cz není možné vkládat, protože při přístupu na tento server z PC se i při nastavení stahování txt místo epub se kniha po odkliknutí odkazu nabídne ke stažení. Možné toho je dosáhnout v iPadu, teoreticky způsobů je několik – ne všechny mě fungovaly – asi ideální je otevírat text knihy zobrazený na webové stránce (podmínkou nastavení v m.KDD) ze Safari (z prohlížeče (Opne in – Save In) nebo přes schránku – může při nedostatku paměti a velikosti knihy spadnout. Nedařilo se mi přidání knihy přes přidání weobové schránky či odkazu.

To, co nepřečte webová aplikace, tak můžete zkusit číst v iPadu – epub.

Na webové aplikaci najdete navigaci (skoky) po různých úsecích: odstavcích, větách, slovech, poznámkách a nadpisech (1, 2, 3-6. úrovně nadpisů) – ostylované nadpisy, v našich knihách označené #, též označené napisy v epub respektuje a funguje.

 

Zvýrazňování a poznámkování

Kromě základní neplacené verze (10 MB kniha), si můžete předplatit i verzi, která bude schopna otevřít i větší soubory – hodí se zejména pro PDF, docx a další. Zobrazí Vám obrázky v těchto formátech a umožní Vám používat zvýrazňování a poznámkování. Při objednávce se automaticky nastaví automatické prodlužování předplatného, měsíčně stojí cca 40 Kč.

Pro zvýraznění musíte vybrat slovo nebo část textu a z kontextového menu můžete vybrat 5 barev zvýraznění: modrá, žlutá, oranžová, červená, zelená. Můžete sem vložit záložku (Bookmark), přeložit slovo (Translate), najít definici (nefungovalo, možná jsem nestál na tom správném slově), Jump here – skok sem (ale nevím, jak to má následně fungovat) , Annotate and Highlite – opoznámkovat a přitom ještě zvýraznit

Všimněte si, že můžete nastavit i jazyk poznámky, která má být přečtena. Do Poznámky se vejde 600 znaků textu.

V panelu Playlistu nalevo od textu knihy po rozbalení položky knihy šipkou doprava > (z titulu knihy) se otevře panel s nabídkou karet se záhlavími: Sections (Kapitoly), Bookmarks (záložky), All – zobrazují se jak zvýrazněné texty, tak záložky, tak i poznámky. Zvýraznit umí jen celé slovo – nikoli pouze jeho část.

V iPad verzi lze navigovat pouze po nadpisech a to pomocí menu vpravo nahoře.

Word chellenge – dostupná funkce jen pro anglické texty. Bude Vás zkoušet z náhodně vybraných slov a dávat tři možnosti – funguje např. též mezi anglickým a českým textem.

 

Celou nápovědu – manuál najdete na http://playlist.captivoice.com:8078/help/help.html

Klávesové zkratky pro desktopovou verzi:

Příkaz

Úkol

Q

Spuštění nebo pozastavení řeči

, (doba)

Další stopa

T

Přeložit aktuálně vybrané slovo



3

Další nadpis h1 
k nejbližšímu nadpisu h2 
k dalším nadpisům h3

, (Čárka)

Další strana

P

Další odstavec

S

Další věta

W

Další slovo

R

Opakujte předchozí povel

SHIFT + [1,2,3, P, S, ...]

Předchozí nadpis, strana, odstavec, atd.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář