Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak nově s telefonním seznamem

19. 5. 2008

Právě byl na stránkách Laboratoře Carolina v sekci Ke stažení zveřejněn inovovaný plugin Telefon 1.3 pro Internet Explorer (autorem je Michal Ficek). Dočasná chyba čtení byla způsobena změnou ze strany provozovatele Zlatých stránek, který pro usnadnění čtení čísla vidícími uživateli změnil rozestupy mezi jednotlivými čísly. Nyní je už vše v pořádku. Pokud jste už používali starší verzi pluginu Telefon, raději tuto verzi před instalací inovované verze 1.3 odinstalujte z Ovládacích panelů - Přidat nebo odebrat programy. Více o práci s vyhledáváním na Zlatých stránkách se dočtete v původním článku k tomuto pluginu.

Novou aletrnativou Telefonního seznamu je server www.1188.cz , které za odkazem Telefonní seznam . Najdete si editační políčko a zadáte do něho přijmení, jméno nebo název instituce, nejlépe s uvedením místa sídla, tedy s adresou: ulice, město. Výsledek pak najdete ve výpisu v dolní části stránky. Uživatelé JAWSu se dostanou do těchto míst klávesovou zkratkou H - nadpis.

Problémy se čtením výsledku jsem zaznamenal u screen readeru Supernova 8.1 (Dolphin) - viruální kurzor nečetl, jen se zabarvila celá stránka, po stisku plus se nezačalo číst, ale pozadí stránky se obarvilo do tmavé a fonty byly světlé - vlastně jako když přepnete barevné schéma, ale mohlo jít o nějaký problém na mém domácím PC - na dotaz v konferencích a u firmy Adaptech jsem zatím nedostal žádnou odpověď.

V tomto novém prostředí Telefonního seznamu si povšimněte dalších odkazů: Rozšířeného vyhledávání, který Vám umožňuje zpřesnit řadu vyhledávvacíh parametrů - například zda hledaný výraz obsahuje slovo, nebo by měl obsahovat slovo nebo nesmí obsahovat slovo.

Dále můžete zvolit Umístění hledaného výrazu: buď má být prohledáván text jako fráze, nebo má být hledán v titulcích stránek, nebo dokonce v adresách stránek, hledat jen na některých stránkách či mimo tyto stránky nebo si můžete vybrat prohledávání stránek, obrázků, zboží, článků, multimédií, dovolených či ve světě v nabídce rozbalovacího seznamu.

Použít můžete i nastavení pomocí přepínačů, zda chcete, aby vyhledával pomocí tvarosloví, tedy v různých koncovkách při časování a skloňování frází - defaultně je nastaveno Ano, aby používal diaktiritku neboli písmena s českými háčky a čárkami - defaultně je nastaveno Ano, aby ukázal nanejvýše dva odkazy z každé domény - defaultní je opět Ano a nakonec aby odstraňoval totožné a velmi podobné dokumenty - defaultně nastaveno také Ano.

V poslední volbě s rozbalovacím seznamem si můžete nastavit, kolik má vyhledávač zobrazit výsledků hledání - defaultně je 15, ale můžete si nastavit jen 10, ale i více, například 20, 25, 30, 40, 50 nebo rovnou 100. Čím více výsledků chcete zobrazit najednou, tím bude pomalejší načítání stránky.

Pokud se rozhodnete vrátit k jednoduchému vyhledávání, stačí kliknout na odkaz v dolní části stránky.

Další možností je odesílání SMS zpráv buď přes SMSender do všech sítí nebo přes SMS bránu - SMS o velikosti 60 znaků do sítě O2.

Když dáte u SMSenderu Další informace dozvíte se nejen podrobnosti o možností zasílání do sítě O2, ale najdete tu také odkaz pro stažení aplikace SMSSender - pozor - existují dvě verze: pro Windows Vista a Windows XP. Tyto aplikace jsem zatím nezkoušel na jejich dostupnost pomocí screen readerů.

Druhá možnost SMS Brána bohužel vyžaduje opsání capchy, tedy kódu, který se zobrazuje vpravo od příslušného políčka, což je pro nevidomé nepříswtupné - neexistuje tu žádná alternativa (zvuková, textová), pro slabozraké - znaky capchy jsou na jednobarevném pozadí, takže je při určitém vzětšení (poměrně malé znaky) dobře čitelná.

Registrace je vhodná pro ty, kteří chtějí zveřejnit svou firmu v Katalogu firem, zatím běží v beta režimu, nebo chtějí pomoci s cílenou reklamní kamapní na internetu.

Slabozrací mohou využít zatím v beta režimu i vykledávání v mapách (základní geofyzikální 1 ku 10 tisícům,  turistická 1 ku dvaceti pěti tisícům, fotomapa 1 ku osmi tisícům a nebo katastrální jedna ku osmi tisícům. Horní část nabídky můžete přepínat buď na výběr těchto mapových podkladů nebo na další funkce (volby jsou o trochu níže). Těmito funkcemi jsou Najít nejbližší v okolí, Poslat e-mailem, Určit souřadnice, Vložit vlastní bod, Info pro stavebníky či možnost tisku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář